A vetemedés megelőzése - ezt teheti ellene

A vetemedés megelőzése - ezt teheti ellene

8 tipp a vetemedés ellen a 3D-nyomtatásban

Különösen, ha gyakran nyomtat olyan anyagokkal, mint az ABS és a HIPS, idővel bosszankodhat az úgynevezett „vetemedés” miatt. Ez egy csúnya nyomtatási hiba, amely során a modell egy része kidudorodik vagy megvetemedik. A legrosszabb esetben a nyomtatvány teljesen leválik a platformról.

Különösen a funkcionális alkatrészek esetében, amelyek pontosságának nagy jelentősége van, a vetemedés elronthatja az egész nyomtatványt. Ez leginkább azoknál a modelleknél fordul elő, amelyeknek nagy az érintkezési felülete a nyomtatóággyal. Ebben a cikkben megtudhatja, mi okozza a vetemedést, és hogyan tudja elkerülni a „vetemedési hatást”.

A vetemedés okai

A vetemedés az egyenetlen hőmérséklet eloszlás és az ebből eredő feszültség miatt következik be. Mivel az ABS vagy HIPS Filamentek egyenetlen hőmérsékleten jobban megvetemednek, mint például a PLA, valamint a lehűlés közben hajlamosak az zsugorodásra. Ezeknél az anyagoknál gyakrabban megfigyelhető a vetemedés.


Ha az ABS nyomtatvány szobahőmérsékleten hűl le, akkor az majdnem 1,5% -ot zsugorodhat. Minél nagyobb a nyomtatási modell, annál egyenetlenebbül hűl le, a rétegek egyenetlenül zsugorodnak, és a nyomtatvány egyes részei kidudorodnak.


Tehát a vetemedés okai többnyire a hőmérséklettel függnek össze:

  • Egyenetlenül fűtött nyomtatóágy
  • Túl gyors nyomtatási folyamat
  • A 3D-nyomtató rossz elhelyezése (például az ablaknál)
  • Hibás Slicer-beállítások
  • Szennyezett nyomtatóágy

A vetemedés megelőzése - ezekkel az egyszerű intézkedésekkel lehetséges

1. Használjon fűtőágyat

A fűtött nyomtatóágy egyenletesen melegen tartja a modellt a nyomtatási folyamat során azáltal, hogy kiegyenlíti a nyomtatási objektum hőmérsékletét. Eközben jobb tapadást biztosít a nyomtatóágy számára. Ha lehetséges, a fűtőágy hőmérsékletének éppen a Filament lágyulási pontja alatt kell lennie, mert: minél magasabb a fűtőágy hőmérséklete, annál alacsonyabb az egyes Filamentrétegek hőmérséklet különbsége és az ebből eredő vetemedés. Vigyázzon azonban arra, hogy a fűtőágy hőmérsékletét ne állítsa túl magasra, különben fennáll annak veszélye, hogy a modell plasztikusan deformálódik és a vetemedési hatás erősödik.

Ezenkívül mindig melegítse elő a fűtőágyat, hogy a hő bizonyos mértékben stabilizálódhasson. Az optimális hőelosztás érdekében a nyomtatóágy akár szigetelt is lehet, erre nagyon alkalmas az autóipar hőálló szigetelése.


2. Zárt nyomtatótérben nyomtasson

A zárt ház a modellen belüli hőmérsékletet a teljes nyomtatási folyamat során állandó értéken tartja. Fűtött kamrával történő nyomtatáskor mindig ügyeljen arra, hogy az ajtókat zárva tartsa a nyomtatás során, hogy a bent lévő hő ne távozhasson. Fedezze fel a 3D-nyomtató borítók széles választékát üzletünkben.


3. Válassza ki a megfelelő helyet a 3D-nyomtató számára

A 3D-nyomtatót ideális esetben olyan helyre kell felállítani, ahol nincs huzat. Az ablaknál vagy az ajtó mellett ezért kevésbé ideális, mivel a huzat akaratunk ellenére lehűti a nyomtatványt. Alapvetően úgy kell szabályoznia a helyiség hőmérsékletét, hogy az ablakokat és az ajtókat lehetőség szerint zárva tartja.


4. Az első rétegek nyomtatása közben lassítsa le az anyagventilátort

Az alsó rétegek nyomtatóágyról leválásának megakadályozása érdekében kikapcsolhatja vagy lelassíthatja a ventilátort az első rétegek nyomtatása közben. Ne feledje el azonban, hogy a megolvasztott Filamenteknek elég gyorsan meg kell szilárdulniuk, ezáltal lehetővé téve a precíz nyomásnövekedést.


5. Javítsa a nyomtatóágy tapadását nyomtatólappal vagy tapadószerekkel

Mint már említettük, a nyomtatvány nyomtatóágyhoz való tapadásának hiánya vetemedéshez is vezethet. A nyomtatvány megvetemedésének elkerülése érdekében használjon építőlapot, vagy javítsa a tapadást ragasztóval, tapadást segítő szerekkel, Blue Tape-pel vagy a nyomtatóágy bevonásával.

Mivel a legtöbb FDM-nyomtató üveg- vagy alumíniumfelülettel rendelkeznek, és ezek a felületek gyakran túl simák a hőre lágyuló műanyagok nyomtatásához, ezért kifizetődő lehet egy mágneses nyomtatólap használata.


6. Szabja testre a Slicer-beállításokat

Nemcsak a hőmérséklet és a nyomtatóágy tapadása befolyásolhatja a 3D-nyomtatvány kidudorodását, a helytelen Slicer-beállítások is hatással vannak a nyomtatási minőségre.

  • Csökkentse a nyomtatási sebességet

Különösen akkor, ha gyakori problémái vannak a vetemedéssel, próbálja meg csökkenteni a nyomtatási sebességet. Ugyanakkor a fúvóka hőmérsékletét is ennek megfelelően kell csökkenteni.

  • Használjon raftot és brimet

A raft nagyobb, brim kisebb építőelemek esetén segíthet a vetemedés elkerülésében. Felépít egy alapréteget, amelyek a modell széleit „fogva tartják”, és ezáltal kevésbé görbülnek. A raft a nyomtatás után könnyen leválasztható a modellről.


7. Alaposan tisztítsa meg a nyomtatóágyat

Ha gyakran problémái vannak a vetemedéssel, vagy ha a nyomtatványok nem tapadnak a nyomtatóágyra, akkor tisztítsa meg alaposan tisztítószerek segítségével. A makacs maradványok, például a ragasztó kémiai oldószerekkel távolíthatók el.

Ha a építőplatform egyenetlen vagy sérült, akkor feltétlenül cserélje ki.


8. Használjon kiváló minőségű Filamentet

Végül, de nem utolsósorban el kell mondani, hogy a sikeres 3D-nyomtatáshoz mindig kiváló minőségű Filamenteket kell használni - és mindig be kell tartani az anyaghoz kapcsolódó alkalmazási utasításokat. Csak egy kiváló minőségű, helyesen alkalmazott Filament segítségével tud szép nyomtatási eredményt elérni.