3D nyomtató vásárlás - ezekre kell odafigyelni

3D nyomtató vásárlás - ezekre kell odafigyelni

Átfogó útmutató a 3D nyomtatókról kezdők számára

Kevés műszaki terület fejlődött az elmúlt években olyan gyorsan, mint a 3D nyomtatás. A 3D technológia különösen a kereskedelmi, technológiai, ipari és tudományos felhasználásban vált nélkülözhetetlenné. A 3D nyomtatók már régóta megtalálhatóak a háztartásokban, azonban manapság népszerűbbek, mint valaha. A nyomtatók utáni kereslet, valamint azok választéka nagyon gyorsan növekszik.

Ha ezt a cikket olvassa, akkor Ön is játszik a vásárlás gondolatával. Ha fontolgatja, vagy úgy döntött, hogy egy 3D nyomtatót vásárol, gyorsan rájöhet, hogy nem is olyan könnyű választani a különböző fajták közül.

Megmutatjuk, hogy mire érdemes odafigyelni, ha nyomtatót szeretne vásárolni, ezáltal megkönnyítve a választást.

A 3D nyomtatás alapjai

Ahhoz, hogy a 3D nyomtatók közti különbségek érthetőbbek legyenek, először a szükséges alapokkal foglalkozunk, valamint megvizsgáljuk az aktuális nyomtatási technológiákat. Itt kettő, a háztartásokban használt, legnépszerűbb technológiára szűkítjük le a kört.

Az egyszerűség kedvéért, az FDM nyomtatót (Filament nyomtató) és a Resin nyomtatót (SLA / DLP / LCD) hasolítjuk össze.

FDM nyomtatási folyamat

Az FDM (Fused Deposit Modeling) vagy az FFF (Fused Filament Fabrication) 3D nyomtatási folyamatok során a hőre lágyuló Filament egy nyomtatófejben felmelegszik, majd egy fúvókán keresztül a nyomtatási platformra kerül.

A folyamat során a kiválasztott modell rétegenként épül fel. Ha 3D nyomtatókról beszélünk, akkor legtöbb esetben az FDM nyomtatóra gondolunk.

Mi az az FDM nyomtatókhoz használt Filament?

Az úgynevezett Fillament egy olyan anyag, amely egy tekercsre van feltekerve és az FDM nyomtató dolgoz fel. Nagyon sok, különböző anyagú Filament létezik (PLA, PETG, ABS, nejlon stb.), amelyek tulajdonságaikban jelentősen eltérnek. Különböző átmérőjű és nagyon sok színű Filament érhető el.

Speciális Filamentek, speciális modellekhez

Számos speciális anyag létezik, amelyek előállításához fát, fémet vagy követ használnak fel.

Ha egy 3D nyomtatót szeretne vásárolni, fontos tudnia, hogy a választott nyomtató mely anyagokat képes feldolgozni, és milyen átmérőjű Filamentre van szüksége.


Az FDM nyomtató előnyei

 • Alacsony beszerzési költségek
 • Alacsony nyomtatási és fenntartási költségek
 • Különböző Filamentek (különböző színek és anyagok)
 • Egyszerű kezelhetőség
 • Csekély ráfordítás az utó-feldolgozásnál
 • Gyors additív folyamat, különösen a Rapid Prototyping során
 • Robusztus, ütésálló és időjárásálló modellek előállítása
 • A technológia folyamatos továbbfejlesztése

Az FDM nyomtatók alkalmazási területei

 • Funkcionális prototípusok és végtermékek
 • Műalkotások
 • Modellezés
 • Dekoráció
 • Szemléltető modellek
 • Alkatrészek
 • Eszközök
 • Szerszámok

Resin nyomtatási folyamat (SLA / DLP / LCD)

A Resin nyomtatási folyamat további folyamatokra osztható: SLA nyomtatás (Stereolithographie), DLP nyomtatás (Digital Light Processing) és LCD technológia. Az összes változat nagyon hasonló, ezért csak röviden foglaljuk össze a különbségeket:
Minden esetben folyékony, fényérzékeny gyantát használunk.

Az SLA nyomtatás során a gyanta (Resin) egy UV-lézer segítségével keményedik meg.
A DLP nyomtató egy úgynevezett DLP-projektort használ, amely a nyomtatott tárgyat vagy a nyomtatandó réteget pixelezett vászonra vetíti. Csak a kijelző szükséges területét világítja meg. Ahogy az a nevéből is látható, az LCD technológia LCD képernyőt és UV fényforrást alkalmaz.


Az SLA/DLP/LCD nyomtató előnyei

 • Részletes, finom felület
 • Kiváló előállítási pontosság
 • Lehetőség átlátszó modellek elkészítésére
 • Lehetőség bonyolultabb formák elkészítésére

Az SLA/DLP/LCD nyomtatók alkalmazási területei

 • Orvostudomány/fogászat
 • Ékszerek
 • Tudomány
 • Gépészet és terméktervezés
 • Művészet

Vásárlás előtt tegye fel ezeket a kérdéseket magának

Most már tudja a 3D nyomtatók alapvető különbségeit és tulajdonságait. Mielőtt azonban vakon választana egy nyomtatót, a következő 4 alapvető kérdést tegye fel magának:

1. Mennyit hajlandó költeni?

3D nyomtató vásárlás során, az ár az egyik fontos befolyásoló tényező. Gondolkozzon el azon, mennyit szeretne költeni 3D nyomtatóra. A termékek árai nagyon széles tartományban mozognak, azonban számos olyan lenyűgöző modell létezik, amelynek ára alacsonyabb.

 • Az FDM nyomtató költségei

Különösen az FDM nyomtatókra igaz, hogy kevesebb pénzért, tartalmas alapkészletet vásárolhat. Az üzemeltetési költségek is átláthatóbbak az FDM nyomtatók esetében: Egy jó Filamentet üzletünkben például kb. 7000-9000 Ft/kg vásárolhat meg.

A speciális Filamentek (fa, fém, rugalmas) valamivel drágábbak. Egy olcsóbb, azonban jó alapkészlet (nyomtató és anyag) már kb. 100.000-140.000 Ft-tól elérhető.

 • Az SLA / DLP nyomtató költségei

A Resin nyomtatók kedvezőbb áron kaphatóak. Egy kezdő szintű, olcsóbb modell már kevesebb, mint 140.000 Ft-ért megvásárolható. Természetesen, mint az FDM nyomtatók esetében, a Resin nyomtatóknál sincs felső korlát.

Ha a Resin nyomtató mellett dönt, akkor vegye figyelembe azt, hogy a nyomtatón kívül, az utó-feldolgozáshoz is szüksége lesz eszközökre.

Egy kedvezőbb SLA nyomtató beépített keményítő eszközzel kb. 175.000-210.000 Ft-ba kerül.

A Resin nyomtató üzemeltetési költségei magasabbak, mint a Filament nyomtatók esetében. 1 liter Resin nyomtatóhoz alkalmazható anyag kb. 10.000 Ft-tól érhető el. Az SLA nyomtatókhoz használt anyagot nem lehet más gyártók által készített anyaggal helyettesíteni. DLP, vagy LCD nyomtatási folyamat során ez általában nem jelent problémát.


2. Mit szeretne nyomtatni? Milyen elképzelései vannak?

A 3D nyomtató választása nagyban függ attól, hogy mit szeretne vele nyomtatni. Például, ha elsősorban alkatrészeket szeretne nyomtatni autójához, vagy hő- és időjárásálló modellekre van szüksége, akkor az ahhoz megfelelő anyag feldolgozására alkalmas nyomtató vásárlása ajánlott.

A modellek felhasználás szerint, az anyagoknak és a nyomtatóknak különböző követelményeknek kell megfelelnie, íme néhány példa:

 • Dekoráció/szemléltető modellek/figurák → Kifinomult optika
 • Modellezés → Nagy teherbírás
 • Szerszámok → Nagy stabilitás és megbízhatóság
 • Nyomatok kültéri használatra → UV-álló, időjárásálló

3. Milyen tulajdonságokat vár el a 3D nyomtatótól?

Különösen gyorsan nyomtasson, legyen nagyon csendes, vagy az a fontos, hogy nagyobb modelleket is tudjon nyomatni?

A 3D nyomtatóknak a felhasználásukon kívül, vannak más olyan tulajdonságai is, amelyek megkülönböztetik egymástól:

 • Csatlakozók

A modellek nyomtatásához nemcsak egy 3D nyomtatóra, hanem egy USB-csatlakozóval és/vagy egy WLAN hálózattal rendelkező számítógépre/laptopra, illetve egy SD-kártyára van szükség, ha a nyomtatni kívánt modellt át szeretné vinni a nyomtatóra.

 • Összeszerelhető vagy teljesen összeszerelt 3D nyomtató

A 3D nyomtatók megvásárolhatók összeszerelhető vagy teljesen összeszerelt formában is.

 • Összeszerelhető 3D nyomtató

Sok vásárló választja a 3D nyomtatóknak ezt a fajtáját, mivel olcsóbb, mint a már kész, összeszerelt eszköz. Az összeszerelés kezdők számára kihívást jelenthet, azonban a segítségével jobban megértheti a nyomtató működését.

 • Teljesen összeszerelt 3D nyomtató

Ha a teljesen összeszerelt nyomtatót választja akkor nem kell félni attól, hogy az eszköz nem megfelelően van összeszerelve. Egyszerűen állítsa a helyére és már használhatja is. Kezdők számára célszerű az összeszerelt változat megvásárlása. Kicsit többe kerül, azonban nem hibázhat a nyomtató összeszerelésében.

 • Nyomtatási sebesség

Itt említenénk meg a nyomtatási sebességet, mert sok ember számára, aki 3D nyomtatót szeretne vásárolni, ez kezdetben látszólag fontos összehasonlítási érték. Azonban szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a vásárlás során nem olyan fontos a nyomtatási sebességre koncentrálni. Elmondjuk, hogy miért:

Először is meg kell jegyezni, hogy az FDM nyomtató nyomtatási sebessége nemcsak az eszköztől függ, hanem olyan tényezőktől is, mint a fúvóka hőmérséklete, a feldolgozandó anyag, a Filament vastagsága, a rétegvastagság és a szükséges támaszok száma.

Ezenkívül vannak más általános tényezők, amelyek befolyásolják a nyomtatás sebességét. Ide tartozik például a tárgy iránya és a nyomtatandó anyag mennyisége. Ha növelni szeretné a nyomtatási sebességet, hasznos lehet a modell magasságának megváltoztatása az irány beállításával.

A Resin nyomtató esetében a nyomtatási sebesség a nyomtató fénykibocsátásától és az anyag tulajdonságaitól függ.

 • Nyomtatási méret/nyomtatási volumen

A nyomtatási méret egy fontos összehasonlítási faktor a nyomtatók esetében, mivel ez határozza meg a nyomtatott modell maximális méretét. A nyomtatási volumen XYZ-ben van megadva: X = szélesség, Y = mélység, Z = magasság.

Ha nem szeretne több apró alkatrészt nyomtatni, majd azokat összekapcsolni, akkor használjon nagyobb 3D nyomtatót.

 • Direct-Extruder vagy Bowden-Extruder

Az Extruder a 3D nyomtatóknál a nyomtatófejen, a fúvókán található, amelyen a Filament keresztül megy. A Direkt-Extruder a Hotend-be van beépítve, a Filamentet közvetlenül a fúvókába nyomja - az összes Filament-feldolgozó alkatrész egy helyen található meg. A „normál” Filamentek mellett a speciális Filament típusok feldolgozására is alkalmas.

A Bowden-Extruder a 3D nyomtató keretéhez van rögzítve, amely különböző előnyöket biztosít (kisebb a súly a nyomtatófejen = tiszta mozdulatok), azonban alkalmasabb a standard Filamentek, például PLA, feldolgozására.

Ha szeretne többet megtudni a két Extruder változat közti különbségekről, akkor olvashassa el a Direct-Extruder vs. Bowden-Extruder című cikket.

 • Dual-Extruder (Kettős extrudálás)

Ha a 3D nyomtatók két Extruderrel vannak felszerelve, akkor a nyomtatás során ugyanazon nyomtatási modellhez különböző színek vagy anyagok használhatóak fel. A Dual-Extruder legfőbb előnye az, hogy egy nyomtatás során a különböző anyagok - például egy kiegészítő, oldható anyag a tartószerkezethez - kombinálhatóak.

 • Rétegmagasság

Mivel az alkalmazott 3D nyomtatótól függ, ezért ez a 3D nyomtatók egyik legfontosabb tulajdonsága. Ez mutatja meg a nyomtatott modell rétegeinek a magasságát. Alapvetően minél alacsonyabb a rétegmagasság, annál finomabb és simább lesz a nyomat felülete. A kereskedelemben kapható 3D nyomtatók esetében az átlagos rétegmagasság 0,1 mm és 0,4 mm között található.

A rétegmagasság függhet a szoftvertől is. A jó 3D szoftverek esetében kevés a korlátozás rétegmagasság szempontjából.

 • Fűtőtt nyomtatóágy - Nice to have?

A fűtőtt nyomtatóágynak köszönhetően a feldolgozandó műanyag nem hűl le olyan gyorsan. Ezáltal elkerülhető az anyag vetemedése és a nem kívánt kidudorodások megjelenése. Míg egyes anyagokhoz (pl. ABS vagy PETG) fűtőtt nyomtatóágy szükséges, addig a PLA nyomtatásához ez nem feltétel.
Ha különbőzö Filamenteket szeretne feldolgozni, akkor véleményünk szerint: Jó, ha van fűtött ágy!


4. Hol szeretne nyomtatni?

Gondolkozzon el azon is, hogy hová szeretné helyezni a nyomtatót. A legjobb, ha a dolgozószobájába vagy a műhelyébe állítja. A legtöbb nappaliban használható, azonban néhány tényező szól ellene:

 • Helyigény

Mérettől függően elegendő helyre van szükség a nyomtató és a hozzátartozó anyagok számára. A nyomtatót egy stabil asztalra kell helyezni, hogy kevesebb zajt adjon ki.

 • Háttérzaj

Mint már említettük, a legtöbb nyomtatás némi háttérzajjal jár. Még akkor is, ha sok 3D nyomtató már nagyon alacsony zajszintet ért el, nem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni.

 • Piszok

Bár a nyomtatás során valódi "piszok" nem keletkezik, azonban az eltávolított támaszokkal, vagy a lecsiszolt darabokkal számolnia kell. Így előfordulhat, hogy az egyik vagy másik apró anyag a padlóra leesik, és nem a szemetesben landol.