Termékteszt: Elegoo Mars 4 Ultra

Termékteszt: Elegoo Mars 4 Ultra

Az Elegoo Mars 4 Ultra a népszerű Mars Resin 3D-nyomtatók sorozatának új kiadása. A terméktesztben ennek a nyomtatónak a különböző aspektusait vesszük szemügyre a mi szubjektív szempontjaink szerint:

  • A PRO alatt olyan szempontok találhatóak, amelyek szerintünk nagyszerűek.
  • A NEUTRAL alatt olyan szempontokat találhatóak, amelyek teljesen rendben vannak.
  • A KONTRA alatt pedig olyan szempontok találhatók, amelyeket mi nem igazán szeretünk.

PRO

Továbbfejlesztett design:

Az Elegoo határozottan az esztétikum mellett döntött a Mars 4 Ultra esetében. Az új design a fedő modern színválasztásával jól harmonizál a ház összképével. Bár a nyomtató alapformája nem változott, az új szín friss és vonzó megjelenést kölcsönöz a készüléknek.

Kiváló minőségű érintőképernyő:

A Mars 4 Ultra egyik fejlesztése a 4 hüvelykes HD IPS érintőképernyő. Ez a kapacitív képernyő nagyon jól reagál az érintésre, illetve a felhasználói felület is zökkenőmentesen működik a nagy teljesítményű Linux operációs rendszernek köszönhetően 4 GB RAM-mal. Ez sokkal egyszerűbbé és intuitívabbá teszi a nyomtató kezelését.

További pozitívum, hogy a beállításokat nyomtatás közben is lehet módosítani.

NEUTRAL

Monokróm 9K-LCD:

A Mars 4 Ultra 9K monokróm LCD-vel van felszerelve, amely papíron lenyűgöző felbontást ígér. Bár a nyomatok minősége összességében jó, a különbségek az előző verzióhoz képest nem azonnal észrevehetőek. Egy pontosabb mikroszkópos vizsgálattal láthatóak a tényleges fejlesztések.

Továbbfejlesztett ACF elválasztó fólia:

A Mars 4 Ultra nyomtatási platformon található Anti-Adhäsions bevonat (ACF) lehetővé teszi a nyomtatott tárgyak jobb leoldását. Mivel a fóliák nem éppen olcsók, ezért a „NEUTRAL” kategóriába soroltuk őket.

KONTRA

Problémák az új nyomólap rögzítésével kapcsolatban:

A fő kritikánk a Mars 4 Ultra-val kapcsolatban az újratervezett nyomtatólapra vonatkozik. A lap tetején lévő rögzítőcsavar rövid menete miatt kieshet, ha nem elég óvatos. Mi személy szerint sokkal jobban szerettük a régi nyomtatólapot.

Úgy tűnik, hogy a 4 pontos szintezési rendszer nem segíti a szintezést. Az ehhez a rendszerhez szükséges kiegészítő csavarok megnehezítik a tisztítást, és a gyantával való érintkezés miatt hosszú távú károsodást okozhatnak.

links Mars 4 Ultra, rechts Mars 4

(a képen a bal oldalon a Mars 4 Ultra, a jobb oldalon a Mars 4 látható)

Kívánatos fejlesztések a jövőre nézve

A tartály rögzítésére szolgáló csavarok nagyon bonyolultak és időigényes a tisztításuk. Itt sokkal praktikusabb lenne egy mágnes vagy Clip-rendszer, hogy ne kelljen minden alkalommal kicsavarni a csavarokat. A régi nyomtatólap is szuper optimalizálás lenne.

Következtetés

Összességében az Elegoo Mars 4 Ultra néhány fejlesztést mutat korábbi verzióihoz képest, beleértve a vonzó designt, a kiváló minőségű érintőképernyőt és a továbbfejlesztett leoldási funkciót. Néhány tervezési döntés (az új nyomtatólappal kapcsolatban) azonban javításra szorul, és a jövőbeli verziókban optimalizálandó.