Útmutató a 3D-nyomtató fúvókákhoz

Útmutató a 3D-nyomtató fúvókákhoz

Minden, amit tudni érdemes a 3D-nyomtató fúvókákról

A 3D-nyomtatás témakörével foglalkozva nagyon sok szempontot kell figyelembe venni. A lehető legjobb nyomtatási eredmények elérése és az eszköz élettartamának növelése érdekében a nyomtatás megkezdése előtt ellenőrizni kell a 3D-nyomtató lehetőségeit és beállításait. A 3D-nyomtató fontos és gyakran alábecsült eleme a nyomtató fúvóka, amelyre gyakran kevés figyelmet fordítanak. Jelentős hatással van a nyomtatás sebességére és minőségére, még akkor is, ha a 3D-nyomtató fúvókája egy nagyon kicsi alkatrész.

Ebben az átfogó útmutatóban szeretnénk bemutatni Önnek, hogy mik is azok a 3D-nyomtató fúvókák, miben különböznek a különböző típusok, valamint hogyan választhatja ki az igényeinek megfelelő fúvókát.

A blog végén megtalálhatja az új YouTube videónkat, amelyben összefoglaljuk a különböző fúvókatípusok előnyeit és hátrányait, illetve bemutatjuk, hogyan lehet egyszerűen kicserélni a 3D-nyomtató fúvókáját.

Mi az a fúvóka és mire használják?

A „Nozzle” a 3D-nyomtató fúvókája, amely a Hotend-en helyezkedik el, és amelyen keresztül a felmelegített Filamentet a nyomtatási platformra nyomtatják. A legtöbb 3D-nyomtatóban ez a fúvóka kicserélhető. A nyomtató fúvókájának kicserélése nagyon megéri, ezért érdemes kiprobálnia a különböző fúvókákat.

Miben különböznek a 3D-nyomtató fúvókák?

Alapvetően a 3D-nyomtató fúvókákat az alábbi tulajdonságok alapján különböztetik meg:

 • Fúvóka átmérő
 • Anyag

A fúvóka anyagától és átmérőjétől függően a fúvóka különböző nyomtatási követelményeknek felel meg.

Fúvóka átmérő

A 3D-nyomtató fúvókák különböző átmérőkkel érhetőek el 0,1 és 2,0 mm között. A fúvóka átmérője meghatározza a lehetséges rétegmagasságot és ezáltal közvetett módon a nyomtatás sebességét is, mivel:

Az átmérő megadja, hogy mennyi Filamentet és milyen gyorsan képes extrudálni.

Rendszerint a maximális rétegmagasság nem haladhatja meg a fúvóka átmérő 80%-át. Például egy 0,4 mm-es fúvóka ajánlott maximális rétegmagassága 0,32 mm.

Ha tudni szeretné, hogy az Ön fúvókájával mekkora maximum és minimum rétegmagasságot lehet nyomtatni, akkor használja a következő képleteket:

⇒ Maximális rétegmagasság = 0,75 * fúvóka átmérő

⇒ Minimális rétegmagasság = 0,25 * fúvóka átmérő


Standard 0,4 mm-es fúvóka

A legtöbb 3D-nyomtató esetében a 0,4 mm átmérőjű fúvóka lett a szabvány, amelyeket általában gyárilag telepítenek, és jó egyensúlyt biztosít a felbontás, a pontosság és a nyomtatási sebesség között.

Kis fúvóka <0,4 mm

A kis fúvókák ideálisak nagyon finom, pontos részletek és alig látható rétegnyomokkal rendelkező tárgyak készítéséhez.

Mivel a fúvóka átmérője kisebb, ezért a nyomtatási idő hosszabb, mint például egy 0,4 mm-es fúvóka esetében. Ezenkívül a speciális anyagokat, mint például a részecskékből álló Filamenteket nem lehet kis fúvókával feldolgozni. A fúvóka eltömődésének kockázata szintén sokkal nagyobb, mint a szélesebb átmerőjű fúvókák esetében.

Nagy fúvóka > 0,4 mm

A nagy fúvókák magasabb anyagáramlást, vastagabb rétegmagasságot és rövidebb nyomtatási időt biztosítanak. A szélesebb extrudálás és a magasabb rétegek nagyobb stabilitást biztosítanak a nyomtatott modellek számára, azonban ezek nem annyira finomak és részletgazdagok. Ezenkívül a szélesebb átmerőjű fúvóka ritkán dugulhat el, ezért ideális olyan speciális anyagokhoz, mint a fa, a szénszál vagy a sötétben világító Filament.

A gyors nyomtatási lehetőségnek köszönhetően a nagy fúvókák különösen ajánlottak prototípusok elkészítéséhez.

⇒ Tény: 0,4 mm átmérőjű fúvókával történő nyomtatás esetén a nyomtatási idő közel a felére csökkenthető, a 0,2 mm átmérőjű fúvókához képest.


Fúvóka anyagok

A 3D-nyomtató fúvókák a magas hővezető képesség miatt különböző fémekből készülnek, amelyek különböző módon befolyásolják a 3D-nyomtatási folyamatot. Mivel egyes Filamentek koptató tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért bizonyos típusú fémek gyorsabban kopnak, így a fúvóka anyagát ennek megfelelően kell kiválasztani.

Az alábbiakban felsoroljuk Önnek a különböző anyagokat előnyeikkel és hátrányaikkal együtt, hogy teljes képet kapjon a különbségekről.

 • Sárgaréz fúvóka / Brass Nozzle

→ max. 300 ° C

A leggyakrabban használt anyag a 3D-nyomtató fúvókákhoz a sárgaréz. Kiváló hőátadást biztosít, viszonylag alacsony költségek mellett. Koptató tulajdonságú, speciális Filamentek - fa-, karbon- vagy fémszál - feldolgozásánál, a sárgaréz fúvóka nagyon gyorsan elhasználódik és pontatlanná válik.

Annak érdekében, hogy megvédje a viszonylag puha anyagot a túlzott kopástól, és csökkentse a Filament és a fúvóka közötti súrlódást, a sárgaréz fúvóka nikkel vagy króm réteggel bevonva is kapható.

Előny

 • Alacsony költségek
 • Magas hővezető képesség

Hátrány

 • Alacsony kopásállóság
 • Nem alkalmas erősen koptató tulajdonságú anyagokhoz

 • Bevont fúvóka / Coated Nozzle

→ max 500 ° C

Annak érdekében, hogy megvédje a viszonylag puha anyagot a túlzott kopástól, és csökkentse a Filament és a fúvóka közötti súrlódást, a sárgaréz és a réz fúvóka nikkel vagy króm bevonattal is elérhető.

A bevonat jelentősen növeli a fúvóka hőmérsékleti ellenállását is.

Előny

 • Nagyobb kopásállóság, mint a sárgaréz vagy a réz esetében
 • Tökéletesen sokoldalú
 • Magas hőmérsékleti ellenállás
 • Magas hővezető képesség

Hátrány

 • Nem olyan kemény, mint az edzett acél
 • Nem alkalmas koptató tulajdonságú anyagokkal történő, állandó használatra

 • Acél fúvóka / Stainless Steel Nozzle

→ max 500 ° C

A fúvókákhoz használt, másik népszerű anyag az acél, mivel valamivel jobb kopásállóságot biztosít, mint a sárgaréz fúvóka. Bizonyos mértékig megakadályozzák, hogy az olvadt műanyag a felületére tapadhasson, valamint a nyomtatott tárgy ólommal való szennyezését, ami gyakran előfordul a sárgaréz fúvókák esetében. Ezért az acélból készült fúvókák elméletileg alkalmasak az élelmiszerbiztos anyagok feldolgozásáhozz.

Az acél lehetővé teszi a Filamentek szélesebb körének a feldolgozását, azonban nem ajánlott, ha gyakran használ koptató tulajdonságú Filamenteket. A sárgarézhez képest alacsonyabb a hővezető képessége.

Előny

 • Magasabb kopásállóság, mint a sárgaréz esetében
 • Élelmiszerbiztos Filamentekhez is alkalmas

Hátrány

 • Alacsonyabb hővezető képesség, mint a sárgaréz esetében
 • Alacsonyabb kopásállóság, mint az edzett acél esetében

 • Edzett acél fúvóka / Hardened Steel Nozzle

→ max 500 ° C

Az edzett acél fúvókák nagyon hasznosak, mivel a magas kopásállóságuknak köszönhetően ideálisak a koptató tulajdonságú anyagok gyakori feldolgozásához (tízszer kopásállóbb, mint a sárgaréz fúvóka), és évekig, kicserélés nélkül használható.

Ennek az anyagnak azonban alacsonyabb a hővezető képessége, mint a két korábban említettnek, valamint drágább is. Mivel a fúvóka belső felülete nem olyan sima, mint a többi „puhább” anyag esetében, ezért gyenge nyomtatási minőséget eredményezhet.

Előny

 • Nagy kopásállóság
 • Nagyon tartós
 • Koptató tulajdonságú anyagokhoz alkalmas

Hátrány

 • Alacsonyabb hővezető képesség
 • Alacsonyabb nyomtatási minőség
 • Magasabb költség

 • Ruby fúvóka / Brass Ruby Nozzle

→ max 550 ° C

A Ruby fúvóka a 3D-nyomtató fúvókák luxusosztályába tartozik. A Ruby fúvóka sárgaréz bevonattal vagy anélkül készül, amelynek csúcsán rubin van. A rubin nagyon pontos furattal rendelkezik.

A rubinhegy további kopásállóságot biztosít, amely különösen hasznos speciális Filamentek feldolgozásakor. A többi típusú fúvókához képest a Ruby fúvóka a legdrágább.

Előny

 • Magas hővezető képesség a sárgaréz testnek köszönhetően
 • Magas kopásállóság
 • Magas hőmérsékleti ellenállás

Hátrány

 • Magasabb költség

A 3D-nyomtató fúvóka cseréje

Szeretné kicserélni a 3D-nyomtató fúvókát? Ebben a videóban bemutatjuk, hogy pontosan mire kell odafigyelni a 3D-nyomtató fúvóka kicserélésekor.

Látogasson el YouTube csatornánkra, lájkoljon minket és írja le észrevételeit, megjegyzéseit. Ha a jövőben egy bizonyos témával kapcsolatban szeretne videót látni, írja le nyugodtan a megjegyzésnél!