Új Elegoo Mars PRO - Mitől jobb?

Új Elegoo Mars PRO - Mitől jobb?

Új Elegoo Mars PRO - Mitől jobb?

Nagyon jó ár-érték arányának köszönhetően az Elegoo Mars nagy népszerűségnek örvend. Az Elegoo Mars továbbfejlesztett változata - az Elegoo Mars PRO - már elérhető. Teszteltük, hogy mitől jobb a PRO-verzió.

Hardver

Az első fejlesztés azonnal a kicsomagolás után látható. Az USB-csatlakozó a termék elejének a jobb oldalán, az érintőképernyő alatt található, ezáltal a nyomtató sokkal felhasználóbarátabb.

A mellékelt tartozékok nagyon kis mértékben térnek el a korábbi típushoz képest. Az új termék egy kiegészítő tömítéssel rendelkezik, amelyet a burkolat és a ház közé lehet rögzíteni a Resin-szag csökkentése érdekében. A tömítés rögzítése kicsit nehézkes, azonban jobb szigetelést eredményez a fedél és a ház között.

Az Elegoo Mars Pro egy másik újítást is tartogat. A házba egy további ventilátort szereltek be, amely beszívja a Resin-gőzt és a szénszűrő segítségével semlegesíti azt. Így csak a nyomtatás közben érezhet enyhe Resin-szagot. Azonban a Resin-nyomtatót csak jól szellőző helyiségekben szabad működtetni.

Egy további fejlesztés a stabilabb Z-tengely. A jobb alkatrészekkel és anyagokkal kibővített lineáris vezetősín, valamint az orsó jobb mozgási pontosságot biztosít.

Véleményünk szerint a legnagyobb újítást a továbbfejlesztett UV expozíciós egység jelenti. Az UV mátrix a rétegek nagyon éles és egyenletes expozícióját biztosítja, valamint észrevehetően lerövidíti a nyomtatási időt. Az általunk használt 1000 rétegű modell esetében ez 50 perc időmegtakarítást eredményezett (Mars: 4ó 01p / Mars Pro: 3ó 11p).

A nyomtatólap felületének szerkezetét szintén átalakították. A cél az első rétegek biztosabb tartása. Ezen kívül a szintező csavarokat megnagyobbították a nyomtatóágy kezelhetősége és stabilitása érdekében. Ez azt is jelenti, hogy a nyomtatóágyat ritkábban kell szintezni.

Előkészítés és nyomtatás

A mellékelt Slicer Chitubox használata egyszerű. A beállításokban egy kattintással hozzáadhatja, majd a szükséges paramétereket, mint például a felbontást, valamint a nyomtatóágy mérete, beállíthatja.

Mivel a Mars PRO nagyobb teljesítményű expozíciós egységgel rendelkezik, az expozíciós időt a nyomtatási beállításokban kell beállítani - a felhasznált Resin-től függően. Az első rétegek értéke 45-50s, valamint a rétegek expozíciós ideje 5-7s volt a 3DJake Resin-nel történő tesztnyomtatások során.

A fájl szeletelése és a mellékelt USB-meghajtóra való mentés után kezdhető el a nyomtatás. A nagyobb méretű imbuszcsavaroknak köszönhetően a nyomtatóágy szintezése egyszerűbb. A szintezési folyamat a használati utasításban található.

Az új kialakítású Resin-tartály valamivel több Resin tárolására alkalmas, mint az előző modell.

A nyomtatás során, a tömítésnek és a szénszűrőn keresztül történő semlegesítésnek köszönhetően, csak kevés Resin-szag érzékelhető. Mint azonban már korábban említettük, a helyiség szellőztetése továbbiakban is elengedhetetlen.

A nyomtatás közben használható „Pause"-funkció szintén nagyon praktikus. Ha nyomtatás közben megnyomja az érintőképernyőn a „Pause" gombot, akkor a nyomtatás leáll. Az érintőképernyő „Play” gombjával folytathatja a nyomtatást.

Nyomtatási minőség

A nyomtatás minősége az Elegoo Mars-hoz hasonlóan nagyon jó. Az Elegoo Mars Pro erőssége a finom szerkezetű modellek nyomtatásakor tapasztalható. A kontúrok élesebbek és a vékony formák részletesebben vannak kidolgozva. Ez teszi lehetővé a filigrán formák részleteinek jelentős veszteség nélküli nyomtatását.

Nagyobb modellek esetében ajánlott a szoftver (Chitubox) szeletelő beállításaiban a "Tovább" fül kiválasztása után a "Él-simítás" (Anti-Aliasing) funkció aktiválása. Ez biztosítja a rétegek közötti lépcsőhatás megszüntetését.

Következtetés

Ha egy jó ár-érték arányú Resin-nyomtatót keres, akkor tökéletes választás az Elegoo Mars Pro. Az Elegoo Mars-hoz képest kb. 15.000 Forinttal magasabb árért cserébe időt takaríthat meg, valamint jobb minőséget érhet el.

Az Elegoo Mars Pro felveszi a versenyt más gyártók drágább modelljeivel, a könnyebb használatnak, az alkatrészeknek, valamint a nyomtatás minőségének köszönhetően. Ideális kezdőknek és haladó felhasználók számára

_______________

A tesztekhez használt Resinek:

3DJake Resin - Átlátszó
Expozíciós alap / réteg: 45s / 5s (a lyukak eltömítéséhez)

3DJake Resin - Piros
Expozíciós alap / réteg: 45s / 7s

3DJake Resin - Sötétkék
Expozíciós alap / réteg: 45s / 6s

Utókezelés:

3DJake Resin tisztító

Anycubic Wash & Cure
Tisztítás: 6 perc.
Utókeményítés: 4 perc *.

* Megjegyzés: Az átlátszó Resin esetében nem alkalmaztunk utókeményítést, különben a modell besárgul
Tisztítás után a modellt 24 órán át a levegőn szárítottuk.