Polymaker PolySonic PLA: Gyors, kiváló minőségű nyomtatás

Polymaker PolySonic PLA: Gyors, kiváló minőségű nyomtatás

Az elmúlt néhány évben meglehetősen drasztikus változásokat tapasztaltunk a 3D-nyomtatás sebességében. De nem sokat tettek annak érdekében, hogy a Filamenteket a nagy sebességű nyomtatók specifikációihoz igazítsák. Ma már olyan nyomtatók léteznek, amelyek könnyedén nyomtatnak 500 mm/s felett, de még mindig a hagyományos PLA Filamenteket használnak hozzá. A hagyományos PLA azonban nem mindig működik jól nagy áramlási sebesség mellett.

Saját ecoPLA Filamentünkkel könnyedén nyomtathat 500 mm/s sebességgel. Az 500 mm/s azonban nem mindig jelent 500 mm/s-ot. Sok nyomtató képes 500 mm/s sebességgel nyomtatni, amíg a modell nem túl bonyolult. A sok nyomtatási mozgás vagy meredek alakzatot tartalmazó összetett modellek esetében a nyomtató gyorsítási képessége korlátozza az elérhető maximális sebességet a megfelelő minőség biztosítása érdekében.

Vessen egy pillantást erre a képre. Egy klasszikus Benchy 550 mm/s maximális sebességgel. A piros színben minden csúcssebességű, de vannak más sebességértékek is. Itt minőségi okokból a sebesség korlátozva lett. Észre fogja venni a kék színt, amely meredek túlnyúlást jelent az orrnál. A túlnyúlások minőséggyilkosok, a rétegek itt nem közvetlenül az előző réteg fölé kerülnek, hanem ferdén. Ez azt jelenti, hogy nem teljesen stabilak, és a komponenseknek a lehető leggyorsabban meg kell szilárdulniuk, különben egy kicsit elmozdulnak, amikor jön a következő réteg, ami rossz minőséget eredményez. Itt csökkentve lett a sebesség, hogy az rész hűtése megfelelő legyen.

Nézze meg, mit okozhat a nagy sebesség:

Emellett minél tovább marad a Filament a hotendben (vagyis ha kisebb a sebesség), annál több hőt képes felvenni a fűtőblokkból. Bár ez jó dolog az áramlás szempontjából, valójában érdekes hatáshoz vezet. A melegebb Filamentek fényesebbnek, a hidegebb Filamentek mattabbnak tűnik. Ha pedig ezek az effektusok kombinálódnak, akkor az „Shark Skin“ nevű csíkos hatást eredményezhet a kész nyomaton, ami nem néz ki különösebben jól. Az alábbi képen láthatják mire gondolunk, az egyik fele 100mm/s, a másik 500mm/s sebességgel volt nyomtatva, az egyik fényes a másik matt, jól látható a kontraszt.

Tehát most már tudjuk, hogy a nagy sebesség befolyásolhatja a nyomtatási eredményt azáltal, hogy nem ad elegendő időt a Filamentnek a lehűlésre, amikor a nagy sebesség egyszerűen nem lehetséges a modell geometriája miatt.

A PLA Filamentet általában nem könnyű lehűteni. Nem sok Filamentnél van ez a probléma. Amióta a 3D-nyomtatásban elkezdték használni a PLA Filamentet, mindig 100%-os hűtésre volt szükség, ellentétben a PETG, ABS, ASA és egyéb Filamentekkel, amelyek legfeljebb 50%-os hűtést igényelnek, vagy bizonyos esetekben egyáltalán nem.

Kézenfekvő megoldás egy jobb hűtőrendszer. Ez azonban nem mindig előnyös, mivel a nagy sebességű nyomtatók nem szeretik a mozgó alkatrészeik nagyobb súlyát (kiegészítő vagy robusztusabb ventilátorok esetén). Egyes nyomtatók esetében például a kereten vannak a ventilátorok, a súly csökkentése érdekében. De ezek még mindig ritkaságok, a legtöbb nyomtató esetében a ventilátorok még mindig a nyomtatófejen találhatóak.

És még ha a hűtési probléma megoldódik is, akkor is előfordulhat, hogy változó előtolási sebességek okozzák a csíkos hatást egy nyomtatott alkatrészen.

Szóval mit tehetünk még? Mit szólna a módosított Filamenthez, amely könnyebben és hatékonyabban hűthető, és ahol a színváltozás nem észrevehető különböző előtolási sebességeknél? Íme:

Polymaker PolySonic PLA

A Polymaker új PolySonic PLA Filamentje nagy áramlásra alkalmas. Akár 29 mm³/s sebességgel is képes nyomtatni. Ez azt jelenti, hogy ha 0,4 mm-es fúvókával nyomtat, akár 500 mm/s sebességet is elérhet, 0,14 mm-es vagy annál kisebb rétegmagasság esetén. Ha kiváló minőségű, nagy sebességű nyomtatást szeretne, ez a Filament Önnek való.

Először is, a PolySonic egy nagy áramlású Filament. Gyorsan megolvad a hotendben, pontosan ez kell a nagy áramláshoz. A Filamentnek meg kell olvadnia, és a lehető leggyorsabban csökkentenie kell a viszkozitását, hogy minimális legyen a légellenállás, ami a lépések elvesztését okozhatja. Másrészt, mivel gyorsan felveszi a hőt, gyorsabban el is tudja vezetni, így a hűtés hatékonyabb. Míg vannak más nagy áramlású Filamentek, a PolySonic-ot kiváló minőségre tervezték nagy sebességgel, és ezekkel a Filamentekkel ellentétben könnyen elkerülhető Shark Skin.

Anycubic Kobra 2 Pro nyomtatón teszteltük, amely akár 500 mm/s-ig képes nyomtatni 20K gyorsulással, ami nagyon lenyűgöző, különösen az árát tekintve.

Ezzel a Filamenttel 13 perc alatt egy egészen tisztességes minőségű Benchy nyomtatható. Azt kell mondanunk, hogy ezt tényleg kimaxoltuk, az áramlási sebesség 30 mm³/s volt, így éppen túllépve a határt.

Teszteltük a Filament hirtelen sebességváltozását is, hogy megmutassuk, mennyire képes a Shark Skin elleni küzdelemre, és ez az eredmény.

Mint korábban, a fele 100 mm/s, a másik fele pedig 500 mm/s. Abszolút nem változott a szín, a Shark Skin teljesen eltűnt.

Ha ugyanazt az eredményt szeretné elérni a Kobra 2 Pro készülékkel, az alábbi táblázatban összegyűjtöttük Önnek a teljes beállítást.

Layer height 0.25 mm
First layer height 0.28 mm
Perimeters 2
Horizontal Shells 2
Infill 5 % Gyroid
Speed 400 mm/s
Dynamic Overhang Speed Bridges 100 %
25 % Overlap: 2 %
50 % Overlap: 20 %
75 % Overlap: 40 %
Travel 500 mm/s
First layer speed 400 mm/s
Max print speed 500 mm/s
Nozzle temperature 205C
Bed temperature 60C
Cooling 100 %
Slow down if layer print time is below 0
Min. Print Speed 350 mm/s
Custom G-Code Layer 107: M220 S40
Layer 139: M220 S60
Layer 163: M220 S20